ORTA AVRUPA'NIN GOTİK KRALİÇESİ PRAG


Şehirler bazen geçmişiyle, bazen mimarisiyle, bazen de doğasıyla etkiler misafirlerini. Prag ise tek bir noktada hepsini sunar. Şehir, Vlatava Nehri’nin görkemli manzarasını da arkasına alarak Orta Avrupa’nın tarih zengini Budapeşte’yle yarışır adeta. Çeşitli kültürler, sanatçılar, edebiyatçılar ve din adamları tarafından şekillenmiş zengin bir kültürü taşıyan kent, sokaklarında bazen romantik bazen de hüzünlü anlar yaşatır. Şehir keşifleri müzeler, katedraller ve meydanlar eşliğinde masalsı bir yolculuğa dönüşür çoğu zaman. Prag  Orta Avrupa’nın en zengin kentlerinin başında geliyor. İçerisinde birçok tarihi yapının yer aldığı ve en güzel Ortaçağ kentlerinden biri olarak gösterilen Prag’da gezilecek onlarca yer var. Vltava Nehri’nin ortasından geçtiği bu şehir; köprüleri, kanalları, mistik havası, mimari eserleri ve Ortaçağ eserleri ile gezginlere birçok gezi alternatifi sunuyor.
Eski Şehir Meydanı, Prag’ın en önemli ve turistik şehir meydanı. Astronomik Saat ve Eski Belediye Sarayı, Tyn Kilisesi, Aziz Niklaus Kilisesi, Kinsky Sarayı ve Jan Hus Anıtı bu meydan ve çevresinde yer alan en önemli yapılardan bazıları. Çevresinde birçok hediyelik eşya satan dükkan ve restoranın da olduğu meydan gece gündüz şehrin en hareketli noktalarından.


Prag Eski Şehir Meydanı‘nın en önemli yapılarından olan Astronomik Saat ve saatin üzerinde yer aldığı Eski Şehir Meydanı, şehrin en önemli gezi noktalarından. Özellikle Astronomik Saat’te her saat başı gerçekleşen ufak gösteri turistler tarafından oldukça ilgi görüyor. Saatin üzerinde yer alan kuleye çıkarak muhteşem Prag manzarasını seyredebilirsiniz.


Prag Kalesi, şehrin gerek tarihi gerekse turistik olarak en güzel yapılarından. Kale içerisinde yer alan, Aziz Vitus Katedrali, Eski Kraliyet Sarayı, Altın Yol, Aziz George Bazilikası, Aziz George Manastırı, Prag Kalesi Resim Galerisi ve Kraliyet Bahçeleri görülmesi gereken en önemli yerler arasında yer alıyor. Prag Kalesi’ni kendiniz gezebileceğiniz gibi şehir içinden hareket eden kısa ve uzun rehberli turlara katılarak da bölgeyi gezebilirsiniz.


Aziz Vitus Katedrali, Prag Kalesi’nde yer alan en önemli yapı. 1344 yılında inşa edilen katedral yapıldığı günden günümüze kadar Prag kral ve kraliçelerinin taç giyme yeri ve ebedi istiratgahı olmuş. Gotik üsluba sahip şehrin bu güzel katedrali içinde yer alan vitraylar da oldukça etkileyici.  Şehirde yer alan iki Aziz Niklaus Kilisesi‘nden Barok tarzdaki süslemeleri ile dikkat çeken kilise 1704-1755 tarihleri arasında inşa edilmiş. 18. yüzyıldan kalma vaiz kürsüsü, yan şapellerde yer alan altar panoları ve freskler kilisenin en dikkat çeken bölümleri.
Vltava Nehri’nin Şeytan Deresi kolunun oluşturduğu ada olan Kampa Adası, şehrin gürültüsünden biraz uzaklaşıp kafa dinleyebileceğiniz güzel bir yer. Karl Köprüsü’ne giderken hemen alt kısımda kalan ada geçmişten günümüze birçok işletmeciliğe ev sahipliği yapsa da günümüzde sessiz ve sakin bir yer. Çek Cumhuriyeti’nin başkenti, aynı zamanda da en büyük şehri olan Prag, her yıl dünyanın dört bir tarafından gelen milyonlarca turiste ev sahipliği yapıyor. “Altın Kent”, “Masal Şehri”, “Avrupa’nın Kalbi” gibi isimlerle de anılan bu kente turistleri çeken en önemli etken ise, sahip olduğu zengin tarihî mimarisini günümüze dek bozulmadan koruyabilmiş olması. Sanatsal mimarın yanı sıra, dünyaca ünlü yazar Kafka’nın memleketi olması nedeniyle kültürel bir öneme de sahip.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

JAPONYA'DA GEZİLECEK YERLER

NORVEÇ'İN BAŞKENTİ OSLO

DÜNYANIN EN GÜZEL YERLERİ