BEYAZ ŞEHİR BELGRAD


Tuna ve Sava nehirlerinin buluştuğu noktada kurulan Belgrad, Sırbistan‘ın başkenti olmasının yanı sıra, Avrupa’nın en büyük şehirlerinden biri olmasıyla da tanınıyor. Dolayısıyla gitmeden önce Belgrad gezilecek yerler listesi yapanlar, bu muhteşem şehrin keyfini doya doya çıkarıyorlar.  Adının anlamı “Beyaz Şehir” olan kent; yeşilliklerle dolu parkları, tarihi eserleri, renkli gece hayatı ile turistlerin ilgisini çekiyor. 



Kent Osmanlı hakimiyetindeyken “Kalemeydan” ismi verilen bölge, Belgrad’a gidenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biridir. Knez Mihaliova Caddesi‘nin sonunda yer alıyor. Çok büyük bir alan bu bölgede, 1521 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın fethettiği kalenin yanı sıra müzeler, anıtlar, parklar ve müthiş bir şehir manzarası sizi bekliyor.



Belgrad listenizin devamında yer alan  Cumhuriyet Meydanı yine Knez Mihailova Caddesi‘ne oldukça yakın bir yerde bulunuyor. Gösterilerin, konserlerin yapıldığı meydanda sıralanan kafelerden birinde keyif kahvesi içtikten sonra civarda yer alan ulusal müze ve ulusal tiyatro binalarına rotanızı çevirebilirsiniz. Cumhuriyet Meydanı‘nın biraz aşağısında kalan ve turistlerin akınına uğrayan Skadalija bölgesindeki sokaklarda sanat galerilerini keşfedebilir, yerel restoranlarda canlı müzik eşliğinde yemek yiyebilirsiniz. Kentin bohem bölgesi olarak ünlenen ama turistlerin yoğun ilgisi nedeniyle bu özelliğini günden güne kaybeden bölgede sokağa taşan sanatın izlerini sürerek şehrin entelektüel dünyasına adım atabilirsiniz.



Eğer tamamlanırsa Balkanların en büyük Ortodoks kilisesi olacak olan Aziz Sava Kilisesi Belgrad manzarasına hakim bir tepede yer alıyor. Sırp Ortodoks Kilisesi’nin kurucusu olan Aziz Sava anısına inşa edile kilisenin 2019 yılında mozaiklerinin tamamlanacağı öngörülüyor. Rivayete göre Aziz Sava’ya ait kalıntıların Osmanlı Paşası Sinan Paşa tarafından 1594’de yakıldığı 1894 yılında başlaya inşaat, çeşitli siyasi nedenlerle bir türlü tamamlanamamış. Tuna Nehri‘nin kıyısında yer alan Zemun Bölgesi‘ne yarım gün ayırabilirsiniz. Oldukça canlı olan bölgede nehir kıyısında yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir, kahve içebilir, yemek yiyebilirsiniz.



Savamala, şehrin en güzel bölgelerinden biri. Sava Nehri’ndeki eski köprünün kenarında yer alıyor. Restore edilen binalardaki küçük dükkanları, kafeleri, yirminci yüzyılın seçkinlerine ev sahipliği yapmış Art Nouveau tarzındaki binaların büyüleyici havasını yansıtıyor. Burada ki ziyaretinizde yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Belgrad gezilecek yerler listemizin sonlarına yaklaşırken Yeni Belgrad‘dan bahsetmemek olmaz. Tuna ve Sava nehirlerinin kesiştiği bir yer olan Belgrad’da şehrin her yerinde nehre rastlamak mümkün. Sava Nehri, şehri ikiye ayırıyor. Tarihi merkeze ise “Nova Grad” deniliyor. Nova Grad, alışveriş merkezlerinin olduğu bir bölüm olarak sayılıyor.



Belgrad merkeze arabayla yaklaşık 10 dakikalık mesafede yer alan Ada Ciganlija, Sava Nehri’nde yer alan ve yol ile karaya bağlı olan bir ada. Sava Nehri‘nde yüzmek, nehir kenarında yürümek, bisiklete binmek, eğlence mekanlarına gitmek isterseniz, kesinlikle Ada Ciganlija’yı görmeden gezinizi bitirmeyin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

JAPONYA'DA GEZİLECEK YERLER

NORVEÇ'İN BAŞKENTİ OSLO

DÜNYANIN EN GÜZEL YERLERİ