JAPONYA'DA GEZİLECEK YERLER

Japonya Hakkında kısa bilgi;

Bir Doğu Asya ülkesi olan Japonya, Büyük Okyanus’ta yer alıyor ve üç binden fazla adadan oluşuyor. Doğan güneşin ülkesi olarak da anılan Japonya’nın nüfusu 127 Milyona yakın ve Dünyanın onuncu en kalabalık ülkesidir. Japonya adalarının en büyükleri Honşu, Hokkaido, Kyuşu ve Şikoku adaları Ülkenin %97’sini oluşturuyor. En büyük şehri olan başkent Tokyo, Honshu adasındaki verimli ova üzerinde kurulu olup, 37,843.000 nüfusuyla Dünyanın en büyük kenti. Japonya’nın ikinci büyük şehri ise Osaka.

Diğer büyük şehirler; Kobe, Kyoto, Nagoya, Nijgata, Sapporo, Aomari ve Hiroşima.

Doğal afetler ülkesi Japonya’nın %70’i dağlardan oluşuyor; ayrıca ülkede 200’den fazla volkan var. Japonya’da her yıl ortalama 1500 deprem meydana geliyor. Japon adaları Pasifik Deprem Kuşağında yer aldığı için çok sık Deprem ve Tsunami görülüyor. 1923 Tokyo Depremi 140 binden fazla kişinin ölümüne yol açtı. Ülke de 108 aktif Yanar Dağ var. En yüksek doğal afet yaşanma riskinin olduğu ülkelerden birisi.

Genel olarak ılıman bir iklim görülen Japonya’da, ülkenin kuzey ve güney bölgeleri arasındaki iklim farkı yoğundur. Güneyde tropik iklim özellikleri görülürken, kuzeyde uzun ve soğuk kışları olan soğuk ılıman iklim görülür. Japonya’da ortalama kış mevsimi sıcaklığı 5.1 °C, ortalama yaz sıcaklığı ise 25.2 °C ‘dir. Ülke geneli yoğun yağış alır. Doğal kaynaklar açısından deniz ürünleri dışında zengin değildir.

Bu gün sizlere Japonya’ya gittiğiniz de gezebileceğiniz bir kaç yeri paylaşıyoruz.


Wisteria Çiçek Tüneli - Japonya



Wisteria, Japonya’nın her bölgesinde yetişen bir bitki çeşidi. Japonlar tarafından son derece sevilen ve değer gören bu bitki, halkın gönlünü o derece kazanmış ki Japonların klasik şiirleri arasındaki Waka’da bile bahsi geçmiş. Aslında buraya kadar her şey gayet normal. Bazı özel bitki çeşitleri, farklı toplumlarda diğerlerinde olduğundan daha fazla değer görebilir diye düşünebilirsiniz. Ancak Kitakyushu şehrindeki Kawachi Fuijen bahçelerinde yer alan Wisteria Tüneli, fotoğraflarını gördüğünüz ilk anda bir göz yanılsamasına uğradığınızı ve ünlü bir ressamın resmine baktığınızı zannettiriyor. Ve siz de böylece bu bitkiye verilen değerin haklılığını anlıyorsunuz.

Kawachi Fuijen, 1977’de kurulmuş olan ve sadece Wisteria bitkilerinin yetişmesine, bakımına ve sergilenmesine adanmış bir bahçedir. Çiçeklerin ve yaprakların renk dönüştürmeye, solmaya başladığı dönemlerde kapanan ve bir dahaki çiçek açma sezonuna kadar da açılmayan bahçe, size bir film setinde ya da tablonun içinde yürüyormuşsunuz hissi uyandıracak kadar kendine has ve güzel.
Genellikle Nisan ayının sonu ve Mayıs ayının başı arasındaki kısacık dönemde rengârenk çiçeklerini açan Wisteria’lar, bu 10 bin metrekarelik bahçe içinde 22 farklı çeşidi bulunan 150 adet ağaçtan oluşuyor aslında. 21 Nisan ile 6 Mayıs arasındaki haftalara ‘’The Golden Week’’ yani Altın Hafta denilmesinin sebebi ise bahçenin en gösterişli halini bu süreçte alıyor olması.

Sakura Ağaç Tüneli - Japonya

Japonca kökenli
bir kelime olan sakura, Türkçe’de kiraz çiçeği anlamına gelir. Sakuralar, süs amacı ile yetiştirilen ve yabani olduğu için yenilmeyen Japon kiraz ağaçlarının çiçeklerine verilen isimdir. Ömrü sadece 1 hafta ve 10 gün kadar olan sakuralar; Japonlara genç, güzel ve hayat dolu iken ölümün bir anda gelebileceğini ve bütün güzelliklerine rağmen bir anda kaybedebileceklerimizi hatırlatır. Bu nedenle Japon felsefesinde önemli bir yer tutar.

Bitkilere ve doğaya önem veren Japonlar için sakura, büyük önem taşır. Çünkü bu çiçekler ağaçta yetişmekte, en güzel göründükleri dönemde ise solmadan ve kurumadan yere düşmektedirler. Kısa hayatları ve ani ölümleri ile sakuralar, samuray yaşam tarzını benimseyen Japonlar için bir çiçekten çok daha fazlasıdır. Japon savaşçıları olan samuraylar, aynı sakuralar gibi yaşamın içinde parlar ve savaşırken, her an ölebileceklerini düşünmektedirler. Yani sakura, Japon toplumu özellikle de samuraylar için felsefi bir özellik taşır. Bu şirin kiraz çiçekleri, hem hayatın güzelliklerini ve yaşama sevincini hem de hiç umulmadık bir anda ölümün gelebileceğini hatırlatırlar. Sakura ağacı, Japon anime sanatında da önemli yer tutar ve Japon kültürünün bir parçasıdır.
Sagano Bambu Ormanı - Japonya


Bambu ağacı daha çok Amerika, Asya ve Afrika’da bulunan 1000 değişik cinsi olan bir ağaç türüdür. Zor yetişen bir tür olduğundan Çin’de büyük bir özveriyle yetiştirilmektedir. Bambu ağacının kalınlığı 80 cm yüksekliği ise 33 metreyi bulmaktadır. 2. Dünya savaşında Japonya’ya atılan atom bombası sonucu Japonya’da ayakta kalan tek ağaç olmasıyla ne derece dayanaklı olduğu bellidir.Japonya’nın Kyoto şehrinin 10 km batısında 16 km2 alan içerisinde bulunan Sagano Bambu ormanı görenleri büyülemekle kalmıyor adeta içine çekiyor. Zaten ormanın göz alıcı güzelliğinin içinde insanın kendini kaybetmemesi imkansız. Sagano Bambu ormanındaki rüzgar sesi Japonlar tarafından Japonya’yı tanımlayan en karakteristik 100 ses içine alınmıştır.

Ayrıca Hiroşimaya atılan atom bombasıyla tüm bitkiler yok olmuştur sadece bambular zarar görmemiştir.



Fushimi Inari Tapınağı - Japonya





Japonya’nın eski başkenti olan Kyoto şehrinin 6 km güneyinde Inari dağının eteklerinde yer alan tapınak şehrin en ünlü tapınağıdır. Tapınak, Tanrı Inari nam-ı diğer Pirinç Tanrısı için yapılmıştır.

Fushimi Inari Taisha Tapınağının tarihi hakkında aslında tam net bilgi yoktur. Tapınağın 711 yılında Hata-no-Iroko tarafından bulunduğu söylenmektedir. Tapınak içerisindeki tüm yapılar 21 Mart 1468 yılında Onin savaşında dolayı yanarak ile kül olmuştur. Ardından 1499 yılında tapınak girişindeki Honden isimli yapı yapılmıştır. Honden’in hemen önündeki tapınak girişinde ki büyük turuncu kapı ise 1589 yılında Toyotomi Hideyoshi tarafından Fushimi Inari’ye bağışlanmıştır.

Tapınağın en ilginç ve dikkate değer olan yapısı binlerce turuncu renkli torii isimli kapılarıdır. İkinci Dünya Savaşında şehre bir bomda dahi düşmemiş olması sayesinde şehrin tüm tapınakları ayaktadır. Tapınak girişinde ilk karşımıza çıkan büyük turuncu renkli kapı. Kapının hemen arkasındaki bina tapınağın ana yapısı olan Honden’dir. Tapınağa insanlar dilekler dilemek için geliyor. Dilekleri kabul olanlar ise isimleri yazılı turuncu kapıları tapınağa bağışlıyor. Tapınağa gitme fırsatınız olursa her bir turuncu direk üzerinde isimler yazılı olduğunu fark edeceksiniz.

Turuncu kapılar birbirine çok yakın mesafede olduğu için adeta bir tünelden geçiyormuşsunuz hissine kapılmamak elde değil. Yeşillikler içinde tünelden tünele geçip, karşımıza gölet çıkıyor. Ruhaniliğin doğa ile birleştiği muazzam yerlerden biridir Fushimi Inari tapınağı.


Himeji Kalesi - Japonya


Adını bulunduğu Japonya'nın Himeji kentinden alan tarihi kale şehrin hakim tepelerinden birine 1346 yılında inşa edilmiştir. 46 metre yüksekliğe sahiptir. 83 bina kompleksini içeren Himeji Kalesi, Japon kale mimarisinin en mükemmel örneği olarak bilinmektedir. 1600'lü yılların başında kale yeniden inşa edilmiş ve yaklaşık 400 yıldır Dünya Savaşı ve doğal afetlerden hiçbir hasar almadan korunmuştur. 1993 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirasları arasında bulunan Himeji Kalesi, Japonya turunuzun en heyecan verici adreslerinden biri olacaktır.


Hiroşima Barış Anıtı - Japonya


Adını Hiroşima kentinden alan anıt Atom Bombası Kubbesi adıyla da anılmaktadır. 1945 yılında II. Dünya Savaşı'nın devam ettiği dönemlerde Amerika'nın Japonya'nın Hiroşima kentine attığı atom bombası neticesinde hayatını kaybedenler anısına inşa edilmiştir. Nükleer gücün ilk kez kullanıldığı bu dönemlerde bu silahın insanlığa ne kadar ölümcül darbeler vurabildiği kanıtlanmıştır. Daha sonra tüm dünya bu silahın kullanılmasına karşı çıkmıştır. Her yıl ülkeye gelen turistlerin ilk rotalarından biri olan Hiroşima Barış Anıtı Japonya'nın turistik yerlerindendir. İnsanlar bu bölgeye gelerek feci şekilde hayatını kaybedenleri anıyor. Anıt 1996'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.


Yoyogi Park - Japonya


Yoyogi yaklaşık 550.000 metrekarelik alanı kaplayan Tokyo’nun en büyük şehir parklarından birisidir. Ünlü Meiiji Tapınağı'nı içinde barındran bu park aynı zamanda Meiji Tapınağı Hazineleri Müzesi'ne de ev sahipliği yapmaktadır. Uzun, eski çam ağaçlarıyla dolu olan park yeşil düzlüklerin yanında orman hissi de veriyor.


Kiyomizu-dera - Japonya


Kiyomizu-dera, Kyoto'nun doğusunda bulunan bağımsız bir budist tapınağıdır. Antik Tokyo'nun tarihi anıtlarından biri olan tapınak, UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmıştır. Tapınağın girişi Heian ilk döneminde bulunmuştur. 1633 yılında yeni binaları eklenen tapınağın tarihçesi 798 yılına uzanır.


Fuji Dağı - Japonya


Japonya’nın başkenti Tokyo’nun yaklaşık 80 km batısında yer alan Fuji Dağı, 3.766m yüksekliğiyle Japonya’daki en yüksek yanar dağdır. Japon halkı tarafında kutsal bir dağ olarak kabul etmektedir. 2013 yıllında Unesco Dünya Miras listesine alınmıştır. Buraya gelip dağa tırmanabilir veya dağ manzarası eşliğinde bol bol fotoğraf çektirebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYANIN EN GÜZEL YERLERİ

NORVEÇ'İN BAŞKENTİ OSLO