GRİ ŞEHİR LONDRA


Londra gezilecek yerler konusunda zenginliği ile öne çıkan, dünyanın en güzel şehirlerinden.  Birbirinden güzel ve önemli tarihi yapıları, müze ve sanat galerileri, dini yapıları ve parkları ile Londra istisnasız Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biri. Krallar, kraliçeler, prensler ve prensesler masallardan çıkıp İngiltere’de karşınıza çıkabilir.Londra, kendine özgü mimarisi, müzeleri ve tarihi geçmişi ile dünyanın en önemli başkentlerinden biri. Thames Nehri kıyısında Romalılar tarafından yaklaşık iki bin yıl önce kurulan bu kozmopolit kent, tarih boyunca dünyanın politik, kültürel, sosyolojik ve sanatsal buluşmalara tanıklık etmiş, hemen her bakımdan dünyanın en büyük şehri.


Londra’nın sembol yapıları arasında yer alan Tower Bridge, 1894 yılında tamamlanmış. Victoria Dönemi mühendisliğinin bir örneği olan yapı şehrin önemli gezi noktalarından Tower of London’a yakınlığından dolayı bu adı almış. Kule üzerindeki Tower Bridge Exhibition adlı bölümde kule tarihi ile ilgili bir sergi bulunuyor. Glass Floor adlı bölümde ise zemini cam kaplı olan koridorda yürüyüş yapabilirsiniz. Bunlar dışında köprü halkın yürüyüşüne açık.


Londra gezilecek yerler listemizin ilk sırasında Westminster Sarayı yani Parlamento Binası geliyor. 1512 yılından bu yana Lordlar ve Avam Kamarası bölümlerine ev sahipliği yapan yapı Gotik tarza sahip. Binanın en önemli bölümü köşesinde yer alan 106 metre yükseklikteki saat kulesi. İngiltere’nin simgesi olarak kabul edilen bu saat kulesinin adı Big Ben olarak bilinse de aslında Big Ben saatin içerisinde yer alan 14 tonluk çanın adı. 


Buckingham Sarayı kraliyet ailesinin resmi konutu ve çalışma ofisi. Sadeliği ile dikkat çeken saray ilk olarak Buckingham Dükü’nün kentte kalacağı konut olarak 1705 yılında yapılmış. Daha sonra satın alınarak gerekli düzenlemeler yapılmış ve 1837 yılından bu yana Kraliyet Ailesinin Londra’daki ikametgahı olarak kullanıyor. Sarayın içi Ağustos-Eylül arasında düzenlenen turlar ile gezilebiliyor.


Londra’nın en eski ve dikkat çekici yapılarından olan bu kale yüzyıllar boyunca cephanelik, hayvanat bahçesi, darphane ve hapishane gibi amaçlarla kullanılmış. İçindeki Beyaz Kule, kenti saldırılara karşı korumak amacıyla 1097 yılında yapılmış. Şato’nun en ünlü bölümlerinden olan Taç Mücevherleri bölümünde ünlü İmparatorluk Tacını görebilirsiniz. 


St Paul Katedrali, Londra’nın en önemli ve güzel dini yapılarından biri. 1666yangınından sonra kentin kiliselerini yenileyen Sir Christopher Wren tarafından yapılmış. 1708 yılında tamamlanan katedrali sahip olduğu kubbe yapısı ile Vatikan’daki San Pietro Bazilikası’na benzetilir. 111 m yükseklikteki kubbe, Batı Cephesi ve Kuleler, Fısıltı Galerisi ve Yüksek Altar katedralin en önemli bölümlerinden.


Bir zamanlar kraliyet ahırlarının bulunduğu yer olan bu meydan günümüzde Londra’nın açık hava etkinliklerinin merkezi. John Nash tarafından tasarlanan meydanın yapım 1830’lar boyunca devam etmiş. Trafalgar Muharebesi boyunca savaşıp yaşamını yitiren Amiral Lord Nelson’un 50m’lik heykeli meydanın ortasında yer alıyor. National Gallery, National Portrait Gallery, St Martin in the Fields Kilisesi meydan çevresinde yer alan en önemli yapılardan.


Hyde Park, Londra’da yer alan kraliyet parklarının en büyüğü olarak biliniyor. 1536 yılında kraliyet parkına dönüştürülen park 17. Yüzyılda halkın ziyaretine açılmış durumda. Park ortasında yer alan yapay gölün tarihi ise 1730 yılına dayanıyor. Zamanında düello ve at yarışlarının yapıldığı yer günümüzde de popüler.  Londra’nın hareketli yaşamından biraz uzaklaşmak isterseniz parkta yürüyüş yapabilir, göldeki kuğuları izlemek sizleri rahatlatacaktır.


London Eye Londra listenizdeki favori yapılarından. 135 myükseklikteki bu yapı dünyanın en büyük dönme dolaplarından biri olarak biliniyor. 2000 yılı kutlamaları için inşa edilen bu dönme dolapta her biri 25’er kişi kapasiteli toplam 32 kapsül var. Dönme dolapta 1 tam tur 30 dakika sürüyor. Özellikle en üst noktadan şehrin manzarasını doyasıya seyredebilir, eşsiz fotoğraflar çekebilirsiniz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

JAPONYA'DA GEZİLECEK YERLER

NORVEÇ'İN BAŞKENTİ OSLO

DÜNYANIN EN GÜZEL YERLERİ