YENİ YILIN EN COŞKULU ŞEHİRLERİ


Yılbaşı yaklaşırken yeni bir yıla girmenin coşkusu ve heyecanı herkesi sarmaya başladı. Peki, siz bu yılbaşını nerede kutlamak istersiniz? İşte birbirinden farklı seçenekler ile yılbaşı için herkesin zevkine uygun tatil önerileri. Dünyanın neresinde olursanız olun, yeni yıl kutlamalarının sevinç, eğlence ve umut gibi duygularla karşılandığını görebilirsiniz. Bu dönemde yaşanan duygular aynı olsa da, hissetme yöntemleri farklı olabiliyor. Dünyanın en önemli ülkelerinde yeni yıl nasıl karşılanıyor sizler için derledik; 


Yılbaşı zamanı görsel bir şölene dönüşen Paris sokakları, yeni yıl zamanı önde gelen sanatçılar tarafından süslenir, ışıklandırılır ve harika bir yılbaşı için sokaklar insanlarla dolup taşar. Eyfel Kulesi tam 20.000 ampülle donatılır ve Paris, çılgınca eğlenen insanlara harika bir yeni yıl ortamı sunar. Avrupa’da yeni yıla girmek isteyenler için Yılbaşında Paris en etkileyici şehirlerden biri olarak önerilebilir. Yeni yıla girmek için en romantik alternatiflerden biridir. Eğer yeni yıla Paris’te girmeyi düşünüyorsanız birkaç farklı mekanda yeni yılı karşılayabilirsiniz. Eiffel Kulesi’nin bulunduğu meydan en popüler kutlama mekanı olmayı sürdürüyor. Dünyanın her yerinden binlerce insan yeni yıla Eiffel Kulesi yakınlarda girmek için Paris’e akın ediyor. Muhtemelen kalabalıktan dolayı kuleye çıkamayacaksınız ancak binlerce insanla birlikte orada bulunmak yeterince heyecan verici olacaktır. Bir diğer mekan ise Champs-Elysees Bulvarıdır. Burada da çok fazla insan olduğunu unutmamak gerekiyor. Eğer kalabalığı sevmiyorsanız bu kutlama size göre olmayabilir. Belki de meydanın etrafındaki cafe ve barları tercih etmek isteyebilirsiniz. Bu iki mekana da kalabalıktan dolayı çocuklarla gelmemeniz tavsiye ediliyor. Mümkünse yürüyerek gidebileceğiniz yakınlarda bir otelde kalmanız, kutlamalar sonrası otelinize dönüşte size kolaylık sağlayacaktır. Uzak bir otelde konaklamak, toplu taşıma araçları izdihamdan dolayı binilemez hale geleceğinden size sorun yaratacaktır. Eğer yanınızda çocuk varsa Disneyland’daki kutlamaları da tercih edebilirsiniz.


İçinde bulunan Vatikan nedeniyle Noel ve Yeni Yıl kutlamalarının daha bir özenle hazırlandığı 3000 yıllık bir şehir. Her tarafı tarih kokan şehrin caddeleri, sokakları, meydanları yeni yıl nedeniyle özel olarak ışıklandırılıp süslenirken Navona meydanına kurulan yeni yıl pazarı da ilginizi çekebilir. Âşıklar şehri olması nedeniyle romantik bir yılbaşı geçirmek isteyenlerin öncelikli tercihi Roma, ister yıldızlı otelleri ister butik otelleriyle sonsuz konaklama seçenekleri sunuyor. Yılbaşında Roma içinde veya Roma’ya çok yakın yerlerde günlük ya da haftalık oda kiralama imkânlarıyla Roma’da her keseye uygun yılbaşı seçenekleri mevcut. Aşk Çeşmesi, İspanyol Merdivenleri, Popola Meydanı, Kolezyum, Pantheon, Villa Borghese, Roma’da gezilecek en önemli yerler arasında. 


Hayatın sokaklarda aktığı ve dünyanın en eğlenceli şehirlerinden biri olan Barselona, yeni yıl kutlamalarında da bu kimliğini fazlasıyla ön plana çıkarmayı başarıyor. Eşsiz mimari yapıların arasında insanların yeni yılın ilk ışıklarına kadar sokaklarda delicesine eğlendiği, başka bir yerde zor görebileceğiniz bir enerjiye sahip. Gaudi’nin evleri ve Barselona’nın gotik mimarisine sahip mahallelerinde, Avrupa’nın en renkli yeni yıl kutlamalarından biri her sene sahne olmaya devam ediyor. Picasso, Dali ve Gaudi’nin şaheserleriyle bezeli Barcelona’da yeni yıla girmek, tüm Barcelonalı ailelerle birlikte İspanyol şampanyası cava eşliğinde yeni yılı kutlamak demek. Trafiğe kapalı La Rambla caddesi üzerindeki cafe, pub, bar ve gece kulüplerinde sabaha kadar süren eğlenceler, yeni yıl ışıklarıyla süslü La Sagrada Familla ve La Pedrera gibi tarihi eserler ve şehrin dört bir yanından ateşlenen havai fişek gösterileri hareketli bir yılbaşı isteyenlerin gözdesi.


Hollanda’nın başkenti Amsterdam, dünyada en çok turist çeken şehirler arasındadır. Yılbaşında Amsterdam ulaşımda kolaylığı ve eğlence çeşitliliği ile yılbaşını geçirmek için ideal bir şehirdir. Sadece yerel halk değil, dünyanın her tarafından gelen turistlerin katılımları sayesinde sokakları ve meydanları eğlenceden dolup taşmaktadır. Çin Mahallesi olan Nieuwmarkt, kulüplerin yoğun bulunduğu Leidseplein ve kentin ünlü noktası olan Rembrandtplein, birbirinden farklı müzik türlerini bir arada bulabileceğiniz hareketli noktalardan birkaçıdır. Bu canlı şehirde yeni yıla girmek, farklı bir deneyim olacaktır. Eğlenceyi, müziği ve dansı doya doya yaşayabileceğiniz bu şehirde yeni yıla merhaba deme fırsatını kaçırmayın.


Yılbaşını Berlin'de geçirmek isteyenlere çok doğru bir seçim yaptığını söyleyebiliriz. Noel'e tam bir ay kala Berlin sokakları ışıklanıyor, sokaklara noel marketleri kurulmaya başlanıyor. Caddeler, ağaçlar,mağazalar, restaurantlar ve cafeler süsleniyor. Sanki Santa Clauz bir geceliğine şehre iniyor ve sihirli değneği ile şehrin yıllardır üzerinde barındırdığı güzünlü tarafını yok edip ışıklar ile aydınlatıyor.


118 adet adanın üzerine kurulmuş Avrupa’nın en romantik şehri Venedik, aynı zamanda kanallar ve köprüler şehridir. 170 kanal ve 400 köprü bulunmaktadır Venedik’te. San Marco Meydanı, yeni yıla Venedik’te girmek için en çok tercih edilen yerlerden biridir. Venedik sadece tarihi eserleri, kanalları, köprüleriyle değil maskeleri ve karnaval kostümleriyle de ünlü bir şehir. Venedik’te yeni yıla maskesiz girilmez diyebiliriz! Akşam vakti San Marco Meydanı’na yürürken sıcak şarap satın alabilir, saat 00:00’ı gösterdiğinde inanılmaz güzellikteki havai fişek gösterilerini izleyebilirsiniz. Yılbaşı akşamı çeşitli konserler ve etkinliklerin düzenlendiği Venedik’te ertesi sabah San Marco Bazilikası, Büyük Kanal, Rialto Köprüsü, Dükler Sarayı, Aziz Mark Çan Kulesi, Ahlar Köprüsü, Accademia gibi Rönesans döneminden çok etkilenmiş bu eşsiz su şehrinin tarihi eserlerini gezebilirsiniz.


Gelenekselleşen yeni yıl gezisi için bu yıl rotanızı  Floransa’ya çevirebilirsiniz. Yılbaşında Floransa’da olmak, tarihi, sanatı, gezilecek yerleri ile İtalya’nın görülmesi gereken önemli şehirlerinden birisinde kutlamak ayrı bir keyif katacaktır. Noel hazırlıklarının çehresini tamamen değiştirdiği bir kent Floransa. Klasik Noel ışıklandırmalarının yanı sıra ışıklarla yapılan animasyon gösterileri Floransa’ya bu dönemde bambaşka bir hava katıyor. Burada kurulan Noel pazarları ise özellikle ailelere hitap ediyor. Eğer ailenizle birlikte yeni yıla merhaba demek istiyorsanız, birçok konser, gösteri ve etkinliğin yapıldığı Floransa tam size göre bir yer. Burada tadacağınız yerel kekler ve tatlılardan bahsetmiyoruz bile.


Muhteşem havai fişek gösterileri, binlerce kişilik eğlenceli sokak partileri ve Noel süsleri... Dünyanın göz bebeği Londra'da yılbaşı deneyimi sizi bekliyor. Yılbaşında Londra'da yapılacak en eğlenceli aktiviteleri sıraladık. Londra'da yılbaşını Thames Nehri üzerinde gezinen bir sürü bottan birinde partileyerek karşılamak harika olabilir. Sokak partileri yerine nehrin üzerinde gezerken, havai fişeklerin aydınlattığı Londra'da Yılbaşı gecesinin tadını teknede sizinle birlikte eğlenen insanlarla birlikte çıkarabilirsiniz. Londra'da yılbaşı kutlamaları yoğun olarak Thames Nehri'ni çevreleyen Big Ben saat kulesi ve London Eye denen dev dönme dolabın bulunduğu geniş alanda yapılır. Saatler gece yarısına yaklaştığında geri sayıma Big Ben'in çanları eşlik eder. Yeni yılı müthiş bir havai fişek şöleniyle karşılamak için tercihinizi Thames nehri üzerindeki Westminister Köprüsü'nden yana kullanabilirsiniz. 

Yılbaşında Milano, soğuk ve karlı havaya rağmen tüm sokakları dekoratif bir şekilde aydınlatılmış, sıcak ve misafirperver bir havaya bürünüyor. Aralık ayının ilk günlerinde başlayan çeşitli aktiviteler Ocak ayının 6. gününe kadar devam ediyor. İtalya’da yeni yıl kutlamalarının Ocak ayının ilk gününe kadar değil de 6. gününe kadar sürmesinin nedeni ise La Befana Festivali. 5 Ocağı 6 ocağa bağlayan gece, çocuklar Noel Baba’ya benzer bir İtalyan karakterinin kendilerine hediye getireceğine inanıyor. Bu gelenekte Noel kutlamalarının 1 hafta daha sarkmasını sağlıyor. Milano’da yılbaşı kutlamaları hemen her meydanda yapılırken, en çok ilgi Duomo Katedrali’nin arkasında yapılan kutlamalara oluyor.


Çek Cumhuriyetininin başkenti olan ve Masallar Şehri olarak adlandırılan Prag, II. Dünya Savaşı sırasında hiç zarar görmediği için tarihi dokusunu olduğu gibi koruyabilmiş şanslı şehirlerden. Prag’da yılbaşı kutlamaları, Charles Köprüsü üzerinde patlayan havai fişeklerle başlıyor. Dilerseniz elinizde içkinizle tarihi sokaklarda gezebilirsiniz. Yılbaşında Prag’daki tarihi yerleri gezerek geçirebilirsiniz: Dünyanın en büyük tarihi kalesi olan Prag Kalesi, 14. yüzyıldan kalma Tyn Kilesesi, 15. yüzyıldan kalma dünyanın en eski Yahudi Mezarlığı, dünyanın en dar sokağı, Gotik mimarinin başarılı örneği Saint Vitus Katedrali, 1410 yılında yapılmış olan şehrin simgesi Astronomik Saat, Prag’da görebileceğiniz yerlerden bazıları.


Ünlü Times Meydanı’nda başlayan çılgın eğlenceler ve bütün New York sokaklarına yayılan yılbaşı coşkusu ile kuşkusuz ki yılbaşının en renkli şehirlerinden biri New York’tur. Şehrin lüks gece kulüplerindeki partiler, konserler ve bütün şehri saran yılbaşı süsleriyle ışıl ışıl bir yeni yıl, New York’ta saatler süren partilerle çılgınca yaşanıyor. “Hoppin John” denilen pirinçli börülce yemeğinden yeniyor; börülcelerin sade yılbaşında değil, her zaman şans getirdiği düşünülüyor. Amerika’nın en bilinen geleneği, New York’taki kutlamalarda düşürülen top. Bir binanın tepesindeki direğe çıkartılan kristal top, tam gece yarısında geri sayım ile düşürülüyor. 1907 yılından bu yana devam eden bu etkinlik internet üzerinden bir milyardan fazla kişi tarafından izleniyor. Diğer pek çok ülkede olduğu gibi burada da “Hoppin John” denilen pirinçli börülce yemeğinden yeniyor. Aslında börülcelerin sadece yılbaşında değil, her zaman şans getirdiği düşünülüyor. New York Times Square’deki yılbaşı kutlaması, dünyanın en özel etkinliklerinden biri olarak biliniyor. Genelde Noel’e önem veren Amerikalılar, yılbaşı gününü dans partilerinde veya evlerinde geçiriyorlar. Evde yenen yemeğin ardından şampanyalarını ve keklerini kapan Amerikalılar, televizyon karşısına geçiyor ve yılbaşına özel şampiyona maçlarını izliyor.


Brezilya’nın karnavallar şehri Rio de Janeiro’da yeni yıla girmek demek, yaz mevsimi olmasının da etkisiyle binlerce kişiyle birlikte 4 km uzunluğundaki dünyanın en ünlü plajlarından Copacabana’da sabahlamak demektir! Yılbaşı nedeniyle tüm Rio şehri ışıklandırılırken yeni yılın ilk dakikalarına inanılmız güzellikteki havai fişek gösterileriyle gier Rio şehri. Yeni yılın ilk saatlerini ister okyanusun sesini dinleyerek ister serin sularda serinleyerek isterseniz yeni yıl konserlerini izleyerek geçirebilirsiniz. Copacabana’da yılbaşında sabahlamanın ardından Rio’yu gezebilir, unutulmaz anılarla eve dönebilirsiniz. Teleferikle çıkacağınız Sugar Loaf Tepesinden tüm Rio’yu görebilirsiniz. Cristo Redentor heykelinin (kollarını açmış İsa heykeli) bulunduğu 771 m yüksekliğindeki Corcovado Tepesi, Rio’yu yukardan görebileceğiniz ikinci alternatif. Rio plajları ve Maracana Stanyumu, Rio’da gezilecek diğer yerler arasında. Ayrıca Rio’yu 7 dakikalık helikopter turuyla da gezebilirsiniz. Favella denilen gecekondu bölgelerinden güvenliğiniz sağlanamayacağı için uzak durmanızda yarar var. Barselona kadar Rio’da partileriyle anılan şehirlerden biridir. Üstelik yeni yıla sıcak denilebilecek havalarda gireceğinizi düşünecek olursanız, Rio plaj partileri ve gece kulüplerindeki etkinliklerin yanı sıra Rio Karnavalı’nı aratmayacak şekilde sokakların samba ile dolup taşması Rio De Janeiro’yu en coşkulu yılbaşı şehirleri listesine sokuyor.


Dünyada yeni yıla ilk önce giren şehirlerden biri olan Avustralya’nın Sdney şehrindeki yılbaşı kutlamaları, çok uzaklardan bile görülebilen havai fişek gösterileriyle ünlü. Yeni yıla yaz mevsiminde giren Sdney’deki Liman Köprüsü ve Opera Binası, en ünlü kutlama mekânlarından. Sdney’in parkları, masmavi gökyüzü manzaraları, okaliptüs kokuları, okyanus kenarındaki şehrin bembeyaz kumsalları, sörfçüleri ve dünya mutfağından muhteşem tatlar ve Yeni Dünya’nın eşsiz şarapları da Sdney’de sizi bekleyen güzelliklerden. Sdney şehrinin tarihi bölgesi olan The Rocks, geçirdiği restorasyon sayesinde iç içe geçmiş caddeleriyle cafe, restoran ve mini müzeler cennetine dönüşmüş. Ulusal Deniz Müzesi, Çin Bahçeleri, Akvaryum, Eğlence Merkezi ve Tumbalong parkının bulunduğu Darling Limanı ilk etapta gezebileceğiniz yerler arasında bulunuyor.

Yeni yıl Rusya’da en sevilen bayram olması nedeniyle günler öncesinden bu geceye hazırlanmaya başlanır; şehir ışıklandırmaları ve süsleri büyük bir özenle hazırlandıktan sonra Kızıl Meydan başta olmak üzere şehrin birçok yerinde kutlamalar çılgınca devam eder. Ve saatler gece yarısını gösterip geri sayım yapıldıktan sonra binlerce havai fişek Moskova semalarına gönderilir. Şehrin adeta her köşesinde havai fişekler birbirleriyle yarışır ve Moskova’da her dakika havai fişeklerle aydınlanan gökyüzünün altında insanlar coşkuyla eğlenmeye devam eder. Ruslar yeni yılı gerçekten büyük bir coşkuyla karşılayarak, yılbaşını en eğlenceli gecelerden biri haline getirmeyi her yıl başarıyorlar desek yanlış olmaz…

Gösterişli bir Birleşik Arap Emirlikleri şehri olan Dubai’nin de birkaç havai fişeğe hayır diyemediğinizi duymak sürpriz olmaz; aslında kesin bir sayı vermek gerekirse, tam 479.651 muhteşem patlamadan bahsediyoruz. Geçtiğimiz yıl Dubai tüm zamanların en büyük havai fişek gösterisiyle Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Tüm bunları tasarlayan kişi, 6 dakikalık gösteriyi 160 katlı Burç Halife gökdeleni ile 58 kilometrelik inci beyazı sahili ışıklar ile gösterime hazır olmak için sizleri bekliyor.


Işıkların Senfonisi adı altında her gün yerel halka ve ziyaretçilere ışık ve seslerden oluşan bir şehir manzarası gösterisi sunan Uzakdoğuda geçirmeye Ne dersiniz? Yılın her zamanında ışıltılı bir mucizedir. Yılbaşı gecesinde orada olanlar ise her zamankinden daha büyük bir gösteri bulacaktır. Yılbaşı geri sayımını  başlatıldığında, yeni yıla girmek için Havai fişekl gösterisini yani büyük gecede orada gökyüzüne doğru yol alan binlercesini görmek için erken saatlerde Wan Chai’nin Altın Bauhinia Meydanı’nda olmalısınız. 

Hristiyan Ortodoks bir ülke olan Yunanistan’da Christmas yada bizdeki adıyla Noel yılın en eğlenceli ve ışıltı geçtiği dönem olmakta. Yunanistan’ın bir çok şehir meydanları farklı renkte ışıklarla süslenir ve müzikli eğlenceler bulunur. Komşu’yu seyahet etme planlarınız varsa  yılbaşında unulmaz bir gece yaşayabilirsiniz.
Şimdiden Mutlu Noeller dileriz..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

JAPONYA'DA GEZİLECEK YERLER

NORVEÇ'İN BAŞKENTİ OSLO

DÜNYANIN EN GÜZEL YERLERİ