SONBAHAR TATİLİNDE GİDİLEBİLECEK ALTERNATİF ROTALAR


Yaz aylarının sıcaklarında gezemeyenler ya da yaz aylarında tatile doyamayanlar burada mı? Sonbaharın gelmesi, tatilin bittiği anlamına gelmiyor. Deniz, kum ve güneş geride kalmış olabilir ama hala gezmeye doyamadıysanız ve zamanınız da varsa geriye sadece pasaport ve vizenizi alıp yola koyulmak kalıyor. Sonbahar demek hem daha uygun hem de daha az kalabalık tatil anlamına geliyor. Sonbahar tatilinde gidebileceğiniz alternatif seyahat rotalarını derledik. İşte sonbaharda Avrupa’da gezebileceğiniz yerler. 


Bir Ortaçağ şehri olan Brugge’e sonbahar çok yakışıyor. Altın ve kızıl sarmaşıkların sardığı tarihi binalar, zengin güz ışığıyla birleşince harika bir manzara ortaya çıkarıyor. Kanallarda göze çarpan yansımalarıyla binalar, kontrastı arıtılmış fotoğraflar gibi çok romantik bir sahne oluşturuyor. Kasım ayında açılmaya başlayan pazarlarda vakit geçirebilir, dillere destan Belçika çikolatasının tadına bakabilir ve muhteşem manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.

Her zamanki romantik görüntüleri sonbahar renkleriyle ışıldıyan elbette Orta Avrupa.  Panoramik kırmızı çatılara tepeden bakan bir kale yürüyüşü yapabilir, sonbaharda şehrin ikonik manzaralarının tadını etrafınızda kargaşa yaratan turist kalabalığından uzak bir şekilde çıkarabilirsiniz.Yaz sıcağı düşmeye başladığında yani Ekim ayında sonbaharının ideal zamanı başlar.  Bu şehir Tuna'nın sonbahar renkleriyle yansımasıyla tam bir yürüyüş şehrine dönüşür, rüzgarlı sokaklar ve sıcacık kafeler de bu yürüyüşü daha lezzetli kılar. Tarihi şehir merkezi,  Avrupanın en dozunda romantik olabilen şehirlerinden. Dozunda romantik derken; şatosu, kalesi, köprüleri ve mimarisi kendinizi bir masal kahramanı gibi hissettirir. Ancak hafiften kasvetli havası, mimarisindeki gotik etkiler ve şehrin sonsuz sahibi sizi o masaldan alıp gerçekliğe getiriverir.


İşte dünya üzerinde en sevilen  şehirlerden biri Amsterdam. Deniz seviyesinde, tüm binaların 17. yüzyıldan kalma  kuzeyin özgür ruhlu şehri.  Bol parklı, bol yeşil  bu şehri gezmek için kış hariç her mevsim ideal ancak sonbahar ayrı bir güzel sanki.  Hem şehre akın eden turist sayısı görece azalıyor, hem doğa turuncu ve kırmızı tonlarda çoşuyor adeta. 


Güzel İtalya'nın genç Kenti Bologna, uzun hafta sonu kaçamaklarının son zamanlarda ki en popüler adresi. Kızıl kent olarak da adlandırılan şehirde il görüşte hayran olacağınız bir yer ki Sonbaharda bir başka güzeldir. Tarihi yapıları bir yana çok sayıda güzel mekanla misafirlerini ağırlıyor.


Yaz bitmiş olabilir ama ada ziyaretleri için geç sayılmaz. Nitekim bazı adalar sonbaharda da güzel. Malta da bunlardan biri. Huzurlu bir kaçamak yapmak isteyenler için harika bir kaçamak olabilir. Şövalyelerin Şehri olarak da anılan şehir rengarenk sokaklarıyla misafirlerinin beğenisine sunuyor. 


Roma öyle görkemli bir şehir ki.. içerisinde yok yok . Tiber nehrinin ortadan böldüğü ve çok iyi korunmuş Roma şehrine Sonsuz Şehir ve Dünyanın Başkenti isimleri verilmiş. İçerisinde sayısız çeşme, meydan, müze, saray, kale, Kolezyum ve en önemlisi Vatikan şehri olan başka bir yer yok dünyamızda henüz. Romaya gitmek için tek neden tarih, kültür ve mimari değil tabi. Lezzetli İtalyan yemekleri, gelato dondurmalar, İtalyan kahvelerini de unutmamak gerek. Şehir çok iyi korunduğu için pek çok gezilecek yere yürüyerek gitmek ve yolda her yeri görmek en ideali. Yazları aşırı sıcak olduğu için sonbahar başlangıcında gidip serin serin yürüyerek gezmek en ideali.


Ve tabiki cıvıl cıvıl atmosferiyle yılın dört mevisimi enerjisinden ödün vermeyen Barcelona.. Sonbaharın durağan yapısına rağmen aklınız yazda kaldıysa ve eğlenmeye devam etmek istiyorsanız, o zaman adresiniz Barcelona olmalı. Sadece eğlenceli atmosferiyle değil, hem kültürel hemde tarihi mirasıyla da önemli bir şehir burası. Henüz görmemiş olanlar için Sonbahar güzel bir fırsat olabilir.


Avrupa'nın belkide en beğenilen şehri olan Parise gitmek için özel bir zamana ihtiyacınız yok. Yılın her mevsimi ayrı bir güzel olan büyülü şehir sonbaharda başka bir güzel. Özellikle şehrin içinde ki parkların büründükleri görüntü tarif edilemeyecek bir görüntüye sahip. Heybetli binaların arasında bu görüntüyü izleyerek dolaşmanın tadı da bambaşka.


Güney Almanya'da sonbaharın tatlı kızıllığı devam ederken fonda uzanan Alplerin doruklarında karları görmeniz ve hayran kalmanız mümkün. Sonbahar hem bir sürü şarap festivalinin hem de ünlü Oktoberfest'in zamanı olduğundan sıkılmanız imkansız. Alplerde yürüyüşler yapabilir, sizi götürecek bir at arabasıyla Bavyera şarap tadımlarına katılabilirsiniz. Krakow daAvrupada ihmal etmediğimiz şehirlerden biri. Oysa gerek mimariis gerekse enerjisiyle büyük meydanlarıyla dikkat çeken şehir,  hem Polanya'nın hemde Avrupa'nın önemli kültür sanat şehirlerinden. Dolayısıyla bu sonbaharda bulunduğunuz yerden biraz uzaklaşıp Avrupa'nın sanat dolu atmosferine dalmak isteyenler için ideal seçim.


New York şehri bence dünyanın en ilginç yarım adası.Dikey gökdelenler şeklinde büyüyen alanda uyumsuzlukların mükemmel uyumunu paylaşıyorlar. Bu ikonik şehri ziyaret etmek için en harika zaman sonbahar. Çünkü şehrin kalbindeki Central Park’ta yeşilden kırmızıya doğanın tüm tonları görebilirsiniz, taze yağmur yağmış toprak kokusunu içinize çekebilir ve kuruyup yere düşen kocaman yapraklar üzerinde tatlı hışırtılar çıkararak yürüyebilirsiniz. 


Uzakdoğu İsteyenler içinde hariha bir fırsat olan, bu harika şehir bol bol Şinto tapınağı , tarihi binalar, saraylar ve harika zen bahçeleri ile dolu. Bence sonbaharın en güzel ayı Ekimde gidip; turuncuya dönen efsanevi yeşil doğasına hayran kalacaksınız.  Japona ada olduğu için asla çok sıcak ve çok soğuk olmayan ılıman bir iklimi var. Bitki örtüsü adeta topraktan fışkırıyor ve sonbaharın 50 tonunu sizlere gerçeküstü bir güzellikte sunuyor. 


Bildiğimiz anlamda batı medeniyeti ve demokrasisi kavramlarının doğuş yeri Atina şehri tam 3400 yıldır insanlara ev sahipliği yapıyor. Öyle harika bir şehir ki.. sanat, bilim ve felsefenin evi diyebiliriz. Stratejik konumu nedeniyle şehre tepeden bakan ve pek çok yerden görülen Akropolis size Atinanın görkemli geçmişini sürekli hatırlatacak. O nedenle hafif rüzgarların estiği, sıcak ama terletmeyen sonbaharda gitmek en iyisi. 
Ekim ayına sayılı günler kala önümüzdeki üç ay bizleri; günlerin kısaldığı, havanın soğumaya başladığı, yağmurun bol bol ıslattığı, yaprakların önce kızarıp sonra döküldüğü sonbahar mevsimi bekliyor. Hep hüzün, melankoli ile eşleştirilip; kışın habercisi olarak görülen bu mevsimin hakkı fazlası ile yeniyor bence. İleri derecede bir “sonbahar sever” olarak bu mevsimin seyahat etmek için en ideal dönem olduğuna inanıyorum.  Pek çok ülkede hava bol bol yürümek için ideal sıcaklıkta oluyor, O nedenle yaz bitiyor diye üzülmek yerine; Sonbaharda Gezilecek Şehirler Listesine odaklanalım.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

JAPONYA'DA GEZİLECEK YERLER

NORVEÇ'İN BAŞKENTİ OSLO

DÜNYANIN EN GÜZEL YERLERİ