iTALYA GEZİ NOTLARI

Tarih, sanat ve lezzet üçlüsünün aynı noktada kesiştiği bir kültürle tanışma vakti... Roma’da başlayan macera, Floransa’ya uzanıp Venedik’te bitebilir ya da Vatikan’da kısa bir tarihi mola verip Milano’ya uzanabilir. Yüzyıllar boyunca pek çok Avrupa uygarlığına ev sahipliği yapan İtalya, sanat ve kültür bakımından dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan görkemli mirası, zengin mutfağı, tüm dünya trendlerini belirleyen moda sektörü, muazzam kıyıları ve göz alıcı doğası ile dünyanın dört bir yanından turist akınına uğrayan bir ülke. 


Trevi Çeşmesi ya da bilinen adıyla Aşk Çeşmesi Roma’nın en ünlü yapılarından biridir. Çeşme,  Heykeltıraş Nicola Salvi’ye yaptırılmıştır. Roma’daki diğer ünlü yapılara nazaran daha yeni sayılan çeşmenin yapımına 1732 yılında başlamış ama toplam 30 yılda, pek çok sanatçının yardımı ile tamamlanabilmiştir. Roma’nın en ünlü simgelerinden olan Trevi Çeşmesi üzerinde birçok heykel görebilirsiniz. Çeşmenin orta kısmında 2 Triton’un (deniz ulakları) çevrelediği bir Neptün figürü bulunur. Tritonlardan biri huysuz bir denizaltını dizginlerken diğeri ise daha sakin olan hayvanı sürmektedir. Bunlar denizin 2 zıt halini simgeler. Çeşmenin sağındaki rölyefte Acqua Vergine su kemerini yaptırarak suyunu kente getirdiği kaynağı keşfeden bakire betimlenmiştir. Trevi Çeşmesi her ne kadar muhteşem bir görünüme sahip olsa da çeşmenin bu kadar ünlü olmasının bir nedeni de çeşmeye dilek dileyip bozuk para atılmasıdır. İnanışa göre kim dilek diler ve sağ eli ile sol omzunun üzerinden çeşmeye bozuk para atarsa o kişinin dileği gerçekleşir ve Roma’ya tekrar gelirmiş. Trevi Çeşmesi’nin havuzunda her hafta binlerce Euro toplanır ve hayır kurumu olan Caritas’a verilerek yoksullara yiyecek ve içecek yardımı yapılır.


Uzun bir süredir aşk kilidi geleneği vardır. Efsaneye göre Roma’da iki aşık isimlerini bir asma kilide yazıp kilidi Ponte Milvio’nun kuzey tarafındaki üçüncü sokak lambasına astıktan sonra sonsuza kadar bir arada kalmaları için anahtarı Tiber nehrine atarlar. İnanışa göre, Aşıklar kilitlerini köprünün korkuluklarına astıktan sonra asla ölmeyecek aşklarının simgesi olan bu kilit sonsuza kadar sürecektir. 


“Kızıl Şehir” olarak anılan Bologna, İtalya’nın kuzeyinde, Emilia Romagna bölgesinde yer alıyor. Orta Çağ mimarisinin birçok örneklerini içinde barından şehirde Bologna Üniversitesi, Avrupa’nın en eski üniversitesi olarak öne çıkıyor. Piazza Maggiore, Palazzo Comunale, San Petronio Bazilikası, Neptün Çeşmesi, Eğik Kule, San Domenico Bazilikası, Via Rizzoli, Tombe dei Glossatori, Arkeoloji ve Lamborghini Müzesi, Bologna’da gezip görebileceğiniz en önemli gezi noktaları.


Cenova, Kuzey İtalya’nın Ligurya bölgesinde yer alan tarihi bir liman kenti. Çoğu zaman İsviçre‘nin Cenevre kenti ile karıştırılan şehir yıllarca Roma ve Venedik‘in gölgesinde kalsa da aslında sahip olduğu sanat, müzik, gastronomi, mimari ve kültürel özelliklerinden dolayı İtalya gezilecek yerler listesinde mutlaka yer alması gereken yerlerden. Kristof Kolomb’un doğum yeri olan Cenova’da gezilecek önemli yerler arasında; Via XX Settembre, Piazza San Matteo, San Matteo Kilisesi, Palazzo Bianco, Palazzo Rosso, Porto Antico ve Avrupa’nın en büyük akvaryumu olan Acquario di Genova yer alıyor.


Sahip olduğu muhteşem doğal güzellikleri ile ünlü olan Cinque Terre, İtalya’nın Ligurya bölgesinde yer alan ve Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola ve Riomaggiore adlı 5 köyden oluşan bir bölge. Masmavi denizi, kayalıklardaki evleri, lezzetli deniz mahsulleri ve en önemlisi muhteşem doğal yapısı ile ünlü olan bölge  Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor. Cinque Terre bölgesinde yer alan köyler arasında yürüyüş yolları bulunuyor. Dilerseniz açık olan yürüyüş parkurlarında yürüyüş yaparak köyler arasında gezebilirsiniz. 


İtalya’nın dünyaca ünlü gölü olan Como, ülkenin kuzeyinde, Lombardiya bölgesinde yer alıyor. Buzul kökenli bir yapıya sahip olan Como, İtalya’nın en büyük 3. gölü. “Y” şeklinde bir yapısı olan Como Gölü, Milano ve Bergamo şehirlerine yakın bir konumda yer alıyor. Dilerseniz Milano’dan kısa bir tren yolculuğu ile Como Gölü’ne ulaşabilirsiniz. Como Kasabası, Tremezzo, Menaggio, Nesso, Bellagio, Varenna ve Lecco, gölün çevresinde yer alan yerleşim alanlarından bazıları. Bu bölgede, George Clooney, Madonna ve Sylvester Stallone gibi birçok dünyaca ünlü ismin evleri yer alıyor. 


Kuzey İtalya da yer alan Floransa, İtalya gezilecek yerler listemizin en önemli şehirlerinden biri. Toskana bölgesinin başkenti olan Floransa, İtalya ve Avrupa’nın en önemli ticaret ve sanat merkezlerinden. Arno Nehri‘nin  çevresine kurulu olan kent bir dönem İtalya Krallığı’na da ev sahipliği yapmış. Leonardo da Vinci ve Michelangelo gibi ünlü sanatçıların yetiştiği şehirde gezerken adeta bir açık hava müzesi geziyor hissine kapılırsınız.



Kuzey İtalya’da, Lombardiya bölgesinde yer alan Milano, Avrupa’nın en zengin ve gelişmiş şehirlerinden. Ülkenin ticaret, kültür ve moda merkezi olan Milano’nun merkez nüfusu. İtalyan şıklığının ve kültürünün zirveye çıktığı şehre Torino, Venedik, Roma ve Floransa gibi önemli yerlerden trenle ulaşmak mümkün. Turistler tarafından çok fazla tercih edilen bir şehir olmasa da Milano’da gezilecek birçok önemli yer var. Piazza del Duomo, Duomo Katedrali, Palazzo Reale, Galleria Vittorio Emanuele, Museo Teatrale alla Scala ve Via Montenapoleone şehrin gezilmesi gereken en önemli noktaları.


Güney İtalya’da, Campania bölgesinde yer alan Napoli sahip olduğu yaklaşık 3 milyonluk nüfus ile Roma ve Milano‘dan sonra ülkenin 3. büyük şehri. 2800 yıllık tarihe sahip olan Napoli, 1285 ile 1816 yılları arasında Napoli Krallığı’na da başkentlik yapmış bir yer. Mafyası ve zaman zaman patlak veren çöp krizi ile ünlü olan Napoli’nin tarihi şehir merkezi ise Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor.


Palermo ülkenin güneyinde, Sicilya Özerk Bölgesi’nde yer alıyor. Sicilya Adası’nın kuzeybatı kısmında yer alan şehrin  yıllık geçmişe sahip olan Palermo, zengin tarihi, mimari ve gastronomi olanakları ile İtalya gezilecek yerler listesinde yer alabilecek bir şehir. Mafyası, zaman zaman ortaya çıkan güvenlik sorunları ve yerliler tarafından İngilizce’nin az konuşuluyor olması Palermo‘nun adını kötülüyor olsa da şehirde gezip görülecek birçok önemli yer var. Pretoria Çeşmesi, 12.yy tarihli San Cataldo Kilisesi, La Martorana Kilisesi, Normanlar Sarayı, Cappella Palatina ve San Giovanni degli Eremiti, Napoli’de gezilecek önemli yerlerden bazıları.


İtalya gezilecek yerler listemizdeki en ufak ama en ünlü yerlerden biri olan Pisa, Kuzey İtalya’daki Toskana bölgesinde yer alıyor. En parlak dönemini 11. ve 13. yüzyıllar arasında yaşamış olan Pisa’nın merkez nüfusu yaklaşık 100.000 olsa da bu rakamı dünyanın dört bir yanından gelen turistler bir hayli yükseltir. Zamanında İtalya Yarımadası’nın en güçlü 4 deniz cumhuriyetinden biri olan Pisa’nın simgesi ile eğimi ile dünyaca ünlü olan Pisa Kulesi. Kule, katedral ve vaftizhanenin bulunduğu alan 1987 yılından bu yana Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor. Bu alan dışında Caroveno Sarayı ile Museo Nazionale di San Matte, Pisa’da gezilecek en önemli yerlerden. Dilerseniz Floransa‘dan çok kısa bir tren yolculuğu ile İtalya’nın bu ünlü şehrine ulaşabilirsiniz.


Napoli şehrinin hemen yakınında, Campania bölgesinde yer alan Pompei Antik Kenti, İtalya gezilecek yerler listemizde en önemli tarihi bölgelerden. Antik kent kalıntıları ile ünlü olan bölge her yıl dünyanın dört bir yanından ziyaretçiyi ağırlar. Pompei, Herkulaneum ile birlikte Vezüv Yanardağı‘nın faaliyeti ile birlikte volkanik kül ve cüruf altında kalmış bir yer. Hakkında birçok hikaye olan Pompei, 1748 yılında rastgele keşfedilmiş ve o günden bu yana sürekli çalışmalar gerçekleştirilmiş bir yer. Dönemin Roma İmparatorluğu kent yaşamı hakkında birçok yol gösterici bilgiye ulaşılmasında büyük öneme sahip. Dünya Miras Listesi’nde yer alan Pompei Antik Kenti’nde görülecek yerlerin başında ana yol, bazilika, şehir merkezi ve forum yer alıyor.


Campanile bölgesinde, Amalfi Kıyıları‘nda yer alan Positano sahip olduğu muhteşem doğal güzellikleri ile İtalya gezilecek yerler listesinde mutlaka yer alması gereken bir yer. Mağribi tarzdaki mimarisi ve Sirenus Adaları‘na bakan dik yamaçlar üzerine kurulu olan Positano, Amalfi Kıyıları’nın en turistik yerlerinden. Yine bu bölgede yer alan Amalfi ve Sorrento yerleşimleri de görülebilecek yerlerden. Avrupa’nın en romantik ve güzel manzaralı bölgelerinden olan Positano, portakal ve limon ağaçları, begonvillerle kaplı beyaz evleri, çakıl taşlı plajı ve balıkçı kayıkları ile rüya gibi güzel bir yerleşim yeri. Ulaşımın genellikle merdivenlerle sağlandığı Positano’da görülecek yerlerin başında Collegiata di Santa Maria Assunta, eski kilise, liman ve limanda yer alan dükkanlar bulunuyor.
İtalya denince akıllara ilk gelen yer olan Roma, Lazio bölgesinin ve Roma ilinin başkenti. İtalya’nın en önemli şehri olan Roma, dünyanın en köklü tarihlerinden birine sahip. Roma İmparatorluğu döneminde en hareketli günlerini yaşayan kent sınırları içinde Katoliklerin ruhani lideri Papa’nın da  bağımsız kent olan Vatikan da yer alıyor. Kolezyum, Roma Forumu, Trevi Çeşmesi, Pantheon, İspanyol Merdivenleri, Santa Maria Maggiore Bazilikası, Navona Meydanı, Castel Sant’angelo gibi birçok güzel gezi noktasının yer aldığı Roma’yı mutlaka İtalya gezilecek yerler listenize ekleyin.

Toskana bölgesinde Siena iline bağlı olan San Gimignano, etrafı surlarla çevrilmiş çok güzel bir Ortaçağ kenti. Biz San Gimignano’nun adını daha çok Floransa ve Siena‘dan günübirlik düzenlenen turlar ile duysak da burası  Dünya Miras Listesi’nde de yer alan muhteşem bir yer. 12 ve 13. yüzyılda yapılmış ve günümüze sadece 14 tanesi ayakta kalan kuleleri ile ünlü olan kentte gezmek için 1 gün yeterli olsa da burada konaklamak da oldukça farklı ve güzel bir tecrübe olacaktır.


Siena, Orta İtalya’da, Toskana bölgesinde yer alıyor. Yöresel lezzetleri, sanat eserleri, müzeleri ve sahip olduğu muhteşem Ortaçağ görünümü ile Siena, İtalya’nın en çok turist çeken şehirlerinden. Gri taşlı Floransa Rönesansı temsil ederken Siena da sahip olduğu kızıl ve kahverengi tonlu yapıları ile Ortaçağı temsil eder. Floransa’nın güneyinde yer alan Siena her yıl 2 önemli at yarışına ev sahipliği yapıyor. Şehrin kalbi olan Piazza del Campo meydanı, Gotik belediye sarayı olan Palazzo Pubblico ve yanındaki Torre del Mangia, Duomo, Pinacoteca ve Palazzo Salimbeni, Siena’da gezip görülecek en güzel yerlerden.


Kuzeydoğu İtalya’da yer alan bir diğer ünlü şehir Verona, bölgenin önemli turizm merkezlerinden. Mimari, kültürel, tarihi zenginlikleri ile Verona, Dünya Miras Listesinde yer alıyor. William Shakespeare’nin ünlü eseri Romeo ve Juliet‘in şehri olarak bilinen Verona, Milano ve Venedik gibi şehirlere yakın bir konumda yer alıyor. Roma Arenası, Juilet’in Evi, Piazza della Erbe ve San Zeno Maggiore Bazilikası, bu güzel şehirde görülebilecek önemli noktalardan.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

JAPONYA'DA GEZİLECEK YERLER

NORVEÇ'İN BAŞKENTİ OSLO

DÜNYANIN EN GÜZEL YERLERİ