TASARIM ÜLKESİ BALTIK'IN İNCİSİ HELSİNKİ


Helsinki, Baltık Denizi kıyısında yer aldığından açık renkli granit taşlarla yapılmış mimarisinden ötürü de “Kuzey’in Beyaz Kenti” olarak anılır. Helsinki, Finlandiya’nın en büyük şehri ve başkenti olmanın yanında aynı zamanda ülkenin can damarıdır. Finlandiya’nın en kalabalık yabancı nüfusuna ev sahipliği yapan Helsinki, müzeler, sergi sarayları ve galeriler ile aynı zamanda bir tasarım ülkesinin  başkentidir. Neredeyse her alanda ülkenin merkezi konumundaki Helsinki, yılın büyük kesiminde etkili olan soğuk havasına sıcakkanlı insanlarıyla oldukça medeni bir kent. Adaları, parkları, pazarları ve mimari tarzlarıyla insanı büyüleyen binaları geçmişte çarlık Rusya ile siyasi ve kültürel etkileşime girmiş, modern kenti turistik açıdan cazip hale getiren unsurları oluşturuyor. 


Seyahat ettiğiniz ülkede kapalı mekanlarda dolaşmak yerine açık havada gezmekten hoşlanıyorsanız, Suomenlinna mutlaka Helsinki gezilecek yerler listenizde yer alması gereken bir yer. Çünkü 6 adaya yayılmış kalede tarihi bölümlerin dışındaki yerler yemyeşil çayırlardan oluşuyor. Ayrıca alanı içerisinde kilise, müze, restoran, kafe gibi çok sayıda gezebileceğiniz bölüm bulunuyor. Feribotlarla 15 dakikada ulaşabileceğiniz yapı, Rusya’nın genişleme politikasına tedbir olarak İsveç Kralı’nın emriyle 1748’de inşa edilmiş.


Senato Meydanı, çevresindeki yapılarla birlikte Neo-klasik mimarinin başarılı bir örneği olarak gösteriliyor. Günümüzde konserlere, buzdan yapılara ve snowboard yarışlarına ev sahipliği yapan meydanın görülmesi gereken yerler arasında bulunmasını Carl Ludvig Engel’in 1822-1852 yılları arasında tasarladığı dört bina sağlıyor. Bu binalar kentte çekilen fotoğrafların arka planında sıkça yer alan Helsinki Katedrali, Hükümet Sarayı, Helsinki Üniversitesi’nin ana binası ve Finlandiya Ulusal Kütüphanesi.


Hüküm sürdüğü dönemde Finlandiya Dükü unvanıyla da anılan Rus Çarı 1. Nikolay’a hürmeten 1830-1852 yılları arasında inşa edilen Helsinki Cathedral, mimari güzelliğiyle yıllar içerisinde kentin sembolü haline gelmiş. Dini yapı, Finlandiya’nın bağımsızlığını ilan ettiği 1917 yılına kadar St Nicholas Kilisesi adıyla da anılmış. Ücretsiz olarak gezebileceğiniz katedralde dini törenlerin dışında evlenme töreni gibi etkinlikler düzenleniyor.


Dikkat çekici mimari yapısı nedeniyle Helsinki listesinde Temppeliaukio Kilisesi, Timo ve Tuomo Suomalainentarafından tasarlanmış ve 1969 yılında kullanıma açılmış. Büyük bir kaya kütlesinin içine inşa edildiğinden Kaya Kilise adıyla da anılan dini yapı, kubbeli olarak inşa edilmiş. Muhteşem akustiğe sahip kilisede yıl içerisinde müzikal etkinlikler düzenleniyor.


1893 yılında kurulan Finlandiya Ulusal Müzesi, Fin mimarlar Herman Gesellius, Armas Lindgren ve Eliel Saarinen tarafından tasarlanan kent merkezindeki binasında ziyaretçilerini ağırlıyor. 1916’da halka açılan müzenin daimi sergisini madeni para, mücevher, madalyon, silah gibi eşyalardan oluşan Hazine; ülkenin çeşitli bölgelerinden getirilen arkeoloji materyallerin bulunduğu Tarih Öncesi Finlandiya; 12. ila 20. yüzyıl arasındaki dönemdeki Fin toplumunun ve kültürünün anlatıldığı Krallık; 18. ve 19. yüzyıl kent kültürünü aktaran Ülke ve İnsanları bölümleri oluşturuyor.


Batı Avrupa’nın en büyük Ortodoks kilisesi olan Uspenski Katedral Senato Meydanı’ndan deniz kıyısına doğru yürüyerek ulaşabilirsiniz. İnşasının tamamlandığı 1868 yılından beri Fin tarihindeki Rus etkisinin açık şekilde görülmesini sağlayan dini yapı, Rus mimar Aleksey Gornostayev tarafından tasarlanmış. Altın kaplı kubbeleri ve iç bölümündeki işlemeleri ile ziyaretçilerini büyülüyor.
Kuzey Avrupa'nın soğuk ve sertli iklimine meydan okuyan İsveç, Norveç, Finlandiya ve Danimarka'nın oluşturduğu coğrafyanın adıdır İskandinavya.Bembeyaz karlı manzaralar, fiyortlar ve mucizevî doğa görüntüleri ile kalır akıllarda İskandinavya yolculuğu..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

JAPONYA'DA GEZİLECEK YERLER

NORVEÇ'İN BAŞKENTİ OSLO

MAKEDONYA'DA BULUNAN DOĞA HARİKASI YERLER