STOCKHOLM GEZİ


İskandinavya’nın en çok turist alan şehri Stockholm’den bahsedeceğim biraz. Stockholm, kendine has mimarisi, parkları, tarihi merkezleri, yeşilliği ve on dört adadan oluşan Avrupa’nın gerek eğitim gerekse kültür olarak önde gelen şehirlerinden. 13. yüzyıldan itibaren İskandinavya’nın kültürel ve ekonomik anlamda merkezi olan İsveç’in başkenti Stockholm, 14 adasında ve kanallarla bölünmüş ana karasında zengin bir tarihi mirası barındırıyor. Üstelik kentte eğlence merkezleri ve yeşil alanlar da oldukça fazla. 


Geçmişi 13. yüzyıla uzanan Gamla Stan’ı Stockholm listenize Orta Çağ’da inşa edilmiş mimari güzellikleri görmek için ekleyebilirsiniz. Yerel dilde adı Eski Şehiranlamına gelen bölgenin merkezinde yer alan Stortorget Meydanı’ndan başlamanızı önereceğim gezinizde Arnavut kaldırımlı sokaklarda sağlı sollu uzanan mağazalardan alıveriş yapabilirsiniz. Bölgede ziyaret edebileceğiniz yapıların başında Kraliyet Sarayı, Stockholm Katedrali, Parlamento Binası ve Nobel Müzesi geliyor.


Djurgarden Adası’nda 1990 yılından beri faaliyet gösteren Vasa Müzesi, 1628’de çıktığı yolculukta yakalandığı fırtına nedeniyle batan savaş gemisine ev sahipliği yapıyor. 1956 yılında bulunan batığın %95 oranında korunarak sergilendiği müzede yüzen saray niteliğindeki gemide yer alan heykelleri de görmek mümkün. Hediyelik eşya dükkânının ve lüks bir restoranın hizmet verdiği kültürel tesiste ayrıca dönemin hanedanının ismini taşıyan gemi ile ilgili 16 farklı dilde yayınlanan filmi de izleyebilirsiniz.



1891 yılında Artur Hazellus tarafından açılan Skansen, Djurgarden Adası’nda ziyaret edebileceğiniz bir başka kültürel tesis. Endüstriyel Devrim öncesinde yerel halkın yaşayış biçimi hakkında ziyaretçilerine bilgi vermeyi amaçlayan açık hava müzesi bölümündeki aslına uygun olarak kopyalanan 19. yüzyıl kasabasında zanaatkarların çalışmalarını izleyebilirsiniz. Tesisin hayvanat bahçesi bölümünde ise bizon, kahverengi ayı, kızıl tilki gibi İskandinavya’ya özgü hayvanları görebilirsiniz. 



Stockholm’ün merkezindeki Södermalm Adası üzerindeki Fotografiska eskiden gümrük binası olarak kullanılmış, Art Nouveau tarzı tarihi bir yapıda konuklarını ağırlıyor. Çağdaş fotoğrafçılık alanındaki eserlerin sergilendiği müze, Büyük çaplı 4 serginin yanı sıra küçük boyutlardaki 20 koleksiyonun sergilendiği müzede konferanslar, kültürel etkinlikler ve eğitimler düzenlenebiliyor. İçerisinde cafe, bar ve hediyelik eşya dükkanının bulunduğu müzenin Altın Ejderha Ödülü kazanmış restoranın mutfağı, ünlü şef Paul Svensson tarafından yönetiliyor.




1958’de açılmış olan Moderna Museet, barındırdığı zengin koleksiyon nedeniyle modern ve çağdaş sanatlardan hoşlanan gezginlerin Stockholm listelerine alabilecekleri bir mekan. Skeppsholmen Adası’ndaki tesis ilk olarak geçmişte donanma akademisi olarak kullanılmış bir binada faaliyet göstermiş. Pablo Picasso, Salvador Dali, Louise Bourgeois, Henri Matisse gibi ressamların çalışmalarından oluşan koleksiyonu, 700 parça ile daha da büyüyen müzenin daimi sergisini ücretsiz gezebilirsiniz.
İsveç'in başkenti ve en büyük şehir olan Stockholm, yüzyillardır ülkenin kültür sanat  ve ekonomi merkezi olarak yer almaktadır. Malaren gölünün şehri güzelleştiren kanalları, renkli binaları, tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle, Stockholm her daim turistlerin ilgi gösterdiği bir şehir olmuştur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

JAPONYA'DA GEZİLECEK YERLER

NORVEÇ'İN BAŞKENTİ OSLO

DÜNYANIN EN GÜZEL YERLERİ