AÇIK HAVA MÜZESİ KOPENHAG


Limanları, kanalları, parkları, bahçeleri ve sanatın birçok alanındaki öncü faaliyetleriyle Kopenhag, son 6 yüzyıldır Danimarka’nın başkenti. Çevre bölgelerle birlikte şehrin nüfusu ile Kopenhag, ülkenin ve İskandinavya’nın en kalabalık şehri. Orta Çağ’dan bu yana Danimarka tarih ve kültürüne dair her şeyi bulabileceğiniz şehir, adeta bir açık hava müzesi gibi.  Şehrin siluetini oluşturan, rıhtımda sıralanmış dar ve rengarenk evlerin bulunduğu Nyhavn Limanı, Kopenhag’da görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Krallığa ait yapılar, Kopenhag’ın kültür tarihini yansıtan en güzel örnekleri oluşturuyor. Orta Çağ’dan günümüze kadar Danimarka tarih ve kültürüne dair her şeyi görebilirsiniz.


1913 yılında heykeltraş Edvard Eriksen tarafınca tasarlanan Küçük Deniz Kızı 1.25 metre uzunluğu ve 175 kilogram ağırlığı ile Tivoli Meydanı‘nda devasa bir görüntü yaratıyor. Langelinie Limanındaki bir taş üzerinde oturan heykel, kentin simgesi haline geldiği için her yıl turistlerin akınına uğruyor. Kopenhag gezilecek yerler arasında değerlendirilen şaheseri, geziniz boyunca istediğiniz zaman görebilir ve ön kısmında tatilinizden hatıra olarak bırakabileceğiniz panaromik fotoğraflar çektirebilirsiniz.


Rönesans mimarisinin en çarpıcı örneklerinden birisini simgeleyen Rosenborg Kalesi, göz alıcı bahçesi ile birlikte kompleks bir yapı özelliği gösteriyor. 1606 yılında Kral IV. Christian‘nın inşa ettiği kalenin içerisinde, Danimarka kültürünü anlatan eserler ve Kraliyet ailesine ait özel koleksiyonlar sergileniyor. Taç giyme törenlerinin yapıldığı ve çeşitli taçların bulunduğu Şövalye Salonu ise Oster Voldgade adresindeki mimari eserin ihtişamını artırıyor.


Prens Sarayı bünyesine bağlı olan Danimarka Milli Müzesi, Kophenhag hakkında önemli bilgiler veren tarihi koleksiyonları ile turistlere aydınlatıcı bilgiler sunuyor. Klasik-yakın doğu antikaları, oyuncaklar, bozuk para ve madalyalar, Ny Vestergade adresinde görülen mekanın kalıcı koleksiyonlarına dikkati çekiyor. Taş Devri, Viking Devri, Orta Çağ, Rönesans, Modern Danimarka sergilerinden oluşan müzeyi, rehberli turlar eşliğinde gezebilirsiniz.


Antik ve Modern Sanat olmak üzere iki ayrı bölümden oluşan Ny Carlsberg Glyptotek, benzersiz mimari tasarımı ile görenleri hayrete düşürüyor. Bira yapım işi ile uğraşan Carl Jacobsen‘in 1888 yılında inşa ettiği mimari yapıtta Mısır, Yunan, Roma ve Etrüsk sanatına ait mükemmel koleksiyonlar göze çarpıyor. Kopenhag listenizin başında gelen Dantes Plads caddesindeki sanatsal müzeye geldiğinizde, tarihi anlara şahitlik edebilir ve görkemli kış bahçesinde keyif verici manzaraya karşı kahvenizi yudumlayabilirsiniz.


Danimarka-Norveç Krallığı’nın en ünlü hükümdarlarından 17. yüzyılda inşa ettirdiği Rundetaarn, günümüzde amatör gökbilimcileri tarafından gözlem kulesi olarak kullanılmaya devam ediyor. Açık hava platformu ile çevrelenmiş 209 metre yüksekliğindeki yapının merkezi, cam zemin aracılığıyla izleniyor. Kobmagergade sokağındaki heybetli görünüme sahip kulenin rampasında, üstelik seçkin kitap koleksiyonu olan kütüphane salonu da mevcut.


Hareketli yaşantısını her mevsim koruyabilen Yeni Liman, renk renk evleri, restore edilmiş otantik restoranları ve masmavi limanı ile şehri kartpostal güzelliğine bürüyor. Bot turları için tercih edebileceğiniz bu bölgede, “Kibritçi Kız” masalının yazarı Hans Christian Andersen‘in yaşadığı, 18, 20 ve 67 numaralı evleri görme fırsatı yakalayabilirsiniz. Dilerseniz Viking gemilerine ve gün batımına karşı sevdiklerinizle birlikte lezzetli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.


1907- 1928 yılları arası mimar Thorvald Jorgensen öncülüğünde dizayn edilmiş olan Christiansborg Sarayı, tarihte belli bir süre krallara ve kraliçelere ev sahipliği yapmış muazzam bir yapıt. Başbakanlık ve Yargıtay ofisleri ile ülkenin yönetim binası işlevini gören saray, ilk bakışta barok mimari tarzı ve 11 ayrı duvar süslemesi ile dikkati çekiyor. Resepsiyon odaları, şapel kalıntıları, saray tiyatrosu, binicilik alanı, Parlamento Salonu ve 106 metre yüksekliğindeki Christiansborg Kulesi, Prins Jorgens Gard semtindeki görkemli yapıtın diğer eklentileri arasından öne çıkıyor.


Roma’daki Aziz Petrus Bazilikası‘ndan ilham alınarak 1749 yılında mimar Nicolai Eigtved aracılığıyla inşa edilmeye başlanılan Frederik Kilisesi, 31 metre genişliği ve 79 metre yüksekliği sayesinde İskandinavya’nın en büyük kubbesi olarak nitelendiriliyor. Rokoko mimari tarza uygun şekilde tasarlanarak 12 sütun üzerine oturtulan muazzam şaheserin yekpare görüntüsü, Frederiksstaden bölgesini ayrı bir tarihi güzelliğe dönüştürüyor.


1829 yılında Christian Frederik Hansen‘in tasarımından çıkan Church of Our Lady, heykel süslemeleri ve İtalyan mermerden yapılmış tabaka üzerindeki yazı tipleri ile dekoratif bir iç mekan amabiyansı sunuyor. 83 metre uzunluğunda ve 33 metre genişliğinde dizayn edilmiş mimari kilisede, 1100’ü aşkın kişi ağırlanabiliyor. Norregade mahallesinde konuşlanmış mimari yapının en hayret edici özelliği ise dört kilise çanı içeren kule detayında gizleniyor.


Şehrin merkezi noktasında görülen Kopenhag Belediye Binası, klasik kızıl taş dekorasyonu, estetik mimarisi, saat kulesi ve eklektik süslemeleri ile bölgenin turistik cazibesine etki ediyor. Yürüyerek kolaylıkla ulaşımın sağlandığı meydanı, Kopenhag  listesi turunuzun başlangıç rotası yapabilirsiniz. Belediye Binası’nı gezdikten sonra alandaki tarihi heykelleri'de inceleyebilirsiniz.


Vesterbrogade semtinde karşınıza çıkan Tivoli Bahçeleri, egzotik mimarisi ve görkemli yapıtları ile ziyaretçilerini göz alıcı bir manzara içerisine davet ediyor. Kopenhag metro istasyonuna yakın kesimde bulunan bahçe, renkli ışıklandırma sistemi sayesinde adeta peri masallarını anımsatıyor. Georg Carstensen‘in 1843 yılında dizayn ettiği eğlence meydanında 26 parkur, 32 restoran ve pek çok sayıda konser alanı görebilirsiniz. Modern ve geleneksel teknolojilerle donatılmış bahçeye gelerek, büyülü ve nostaljik turlara katılma fırsatı yakalayabilirsiniz.


İlk olarak 1600’lü yıllarda açılan Botanik Bahçesi, 1874 yılından kalma seraları ile ilgi topluyor. Halka açık bir şekilde işlevlerini devam ettiren bahçe içerisinde toplamda 13.000’den fazla bitki türü yetiştiriliyor. Kayalık bahçeler, bir yılık bitkiler, çok yıllık bitkiler ve orman gülü gibi farklı bölümlere ayrılan yeşili bol mekanda, hafta sonu ailenizle birlikte hoşça vakitler geçirebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

JAPONYA'DA GEZİLECEK YERLER

NORVEÇ'İN BAŞKENTİ OSLO

DÜNYANIN EN GÜZEL YERLERİ